5 manieren om je kind een tweede taal aan te leren

Nu de wereld steeds diverser en mondialer wordt, is het spreken van een tweede taal een vaardigheid die economische, sociale en intellectuele voordelen biedt. Daarom willen velen van ons hun kinderen al op zeer jonge leeftijd een andere taal aanleren.

Kinderen die ten minste één vreemde taal kennen of leren zijn ruimdenkender, hebben een flexibeler denkvermogen en zullen in de toekomst makkelijker een nieuwe taal leren. Ook zijn ze meer gefocust, creatiever, kritische denkers en kunnen ze makkelijker hun aandacht verdelen.

Dat jonge kinderen in de war raken als ze meerdere talen om zich heen horen, is een van de meest voorkomende misverstanden als het gaat om het aanleren van talen. Kinderen zijn in staat om onderscheid te maken in de talen die ze horen. Vanaf een jaar of 4 – 5 beginnen ze een metalinguïstisch bewustzijn te ontwikkelen. Dit betekent dat kinderen zich bewust worden van de vreemde talen die ze hebben geleerd en dat ze gaan nadenken over hoe ze die kunnen toepassen.

Hier zijn 5 manieren waarop je je kind een tweede taal kunt aanleren:

1. Spelenderwijs leren

Spelenderwijs leren is een beproefde methode voor het leren van een andere taal. Zoek online spelletjes of applicaties, zoals interactieve puzzels. Je kind kan de woorden voor kleuren en dieren in een andere taal leren, of leren tellen.

2. Televisieprogramma’s voor kinderen

Kies je favoriete streamingplatform of zender en kies samen met je kind een show die nagesynchroniseerd is in de taal die je wil aanleren. Als je de optie hebt, zet dan ook ondertiteling aan in die taal. Het proces is nog efficiënter als je kind mee kan lezen met de gesproken tekst.

3. Gesprekken met anderen

Je kunt online een mentor vinden die een moedertaalspreker is van de taal die je kind wil aanleren. Plan sessies in zodat je kind kan oefenen met praten in de nieuwe taal. Eenmaal per week een online of face-to-facegesprek van 30 minuten kan een aanzienlijk verschil maken in de vooruitgang.

4. Zingen en dansen

Luister naar muziek, dans, en zing liedjes in de nieuwe taal. Omdat kinderen gek zijn op muziek, is dit een geweldige manier voor ze om snel nieuwe woorden te leren.

5. Leren door middel van avontuurlijke activiteiten

Als je je kleintje nieuwe woorden wilt laten leren die met de natuur te maken hebben, doe je kind dan comfortabele kinderkleding aan en ga samen naar buiten op verkenningstocht! Je kunt bijvoorbeeld nieuwe woorden leren over het weer. Giet het leren in een wetenschappelijk experiment en maak een regenboog.

Maak je geen zorgen als je kind de talen door elkaar begint te halen. Dat is normaal. Zodra ze dat in de gaten hebben, wordt het ze al snel duidelijk en zullen ze de talen gaan scheiden.

Kinderen leren het snelst een nieuwe taal als ze in aanraking komen met dingen die ze interessant vinden. Verwerk daarom hun interesses in activiteiten en maak daarmee het hele leerproces leuker en boeiender.

Er zijn geen universele regels die je moet volgen als je je kind een tweede taal wilt aanleren. Het belangrijkste wat je als ouder moet doen is steun, liefde en begrip bieden.

VORIGE POST
VOLGENDE POST

Producten

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER

Volg ons op Instagram