5 zintuiglijke spelletjes voor kinderen

Zintuiglijke activiteiten zijn activiteiten waarmee een van de vijf zintuigen wordt gestimuleerd, namelijk zicht, gehoor, smaak, reuk en gevoel. Ze helpen kinderen te experimenteren en de wereld om ze heen te verkennen, zodat ze meer durven en zelfstandiger worden.

Door dergelijke activiteiten worden kinderen zelfverzekerder en onafhankelijker. Zij hebben de controle over de situatie en nemen beslissingen. Spelen is belangrijk voor een harmonieuze ontwikkeling van kinderen. Voor de ontwikkeling van de hersenen is het cruciaal om de zintuigen voldoende te stimuleren door middel van zulke spelletjes.

Sommige deskundigen geloven dat we zo snel mogelijk moeten beginnen met het stimuleren van kinderen vanaf het moment dat ze hun zintuigen gaan gebruiken om alles om ze heen te verkennen. De perfecte leeftijd voor zintuiglijke oefeningen is 4-5 jaar. Rond die leeftijd beginnen ze zich het meest te interesseren voor voorwerpen en hun kenmerken.

Zintuiglijke activiteiten moeten simpel zijn en toegespitst op elk zintuig. Door zo veel mogelijk verschillende materialen en sensorische voorwerpen te gebruiken, bied je je kind de kans om de zintuigen te ontwikkelen door middel van spel.

Voor veel zintuiglijke activiteiten kun je materialen gebruiken die je al in huis hebt. Je hebt dus geen speciaal speelgoed nodig om je kleine te vermaken en ergens bij te betrekken.

Hieronder volgen 5 suggesties voor zintuiglijke activiteiten die je kunt proberen.

  1. Sensorische ballonnen

Neem enkele kleurrijke ballonnen en vul ze met rijst, bonen, mais, bloem en maïsmeel. Knoop ze dicht zodat de vulling er niet uit kan. Je kind kan de ballon makkelijk indrukken, wat het zintuig gevoel stimuleert. Ook is het geluid dat een ballon maakt interessant voor kinderen. Je kunt ze laten raden wat er in de ballonnen zit, waarbij ze mogen voelen en luisteren naar de geluiden die de ballon maakt.

2. Sensorische flessen

Neem enkele kleine plastic flessen, liefst transparante. Vul ze voor driekwart met water en een kwart met olie. Voeg vervolgens verschillende kleine voorwerpen toe: kralen, knopen, glitters… Je kunt ook een paar druppels voedingskleurstof toevoegen.

Nadat je mengsel klaar is, houd je de flessen ondersteboven en schud je ze, zodat de vloeistof en de voorwerpen heen en weer bewegen.

3. Verven met schuim

Meng wat scheerschuim met voedingskleurstoffen en laat je kinderen creatief bezig gaan. Moedig ze aan om met het gekleurde schuim te verven op oppervlakken in huis die makkelijk schoon te maken zijn.

4. Sensorische zakjes

Vul enkele afsluitbare zakjes met haargel en voeg kleine voorwerpen toe die interessant zijn voor je kleintje, zoals in het voorbeeld van de sensorische flessen. Je kunt nu spelletjes spelen om de voorwerpen in elk zakje te sorteren op categorie, grootte of kleur.

5. Tekenen met ijs

Giet water in ijsblokjesvormen, voeg voedingskleurstoffen toe en leg ze in de vriezer. Wanneer het water bevroren is, haal je de ijsblokjes uit de vorm en laat je je kind ermee ’tekenen’ op witte lakens. De smeltende ijsblokjes laten watermerken achter. Zo kan je kind creatieve schilderijen maken!

Let op: blijf bij je kind tijdens deze activiteiten.

Als het mooi weer is, raden we je aan je kind comfortabele kleding aan te trekken om lekker buiten te spelen.

Deze spelletjes stimuleren de zintuigen van je kind, maar door als ouders samen met ze te spelen, bouw je ook een band op. Zo wakker je hun nieuwsgierigheid aan en help je ze evenwichtiger en zelfverzekerder te worden.

VORIGE POST
VOLGENDE POST

Producten