Alles wat je moet weten voor de eerste wandeling met je kinderen

Samen tijd doorbrengen in de natuur is een belangrijk aspect van een evenwichtige opvoeding en de ontwikkeling van onze kleintjes. Elk moment waarop we buiten zijn biedt een mogelijkheid om nieuwe dingen te leren over onszelf, de mensen om ons heen en de natuur.

Nu het buiten warmer wordt, is het de perfecte tijd voor wandelingen met het gezin. Vergeet niet om comfortabele schoenen en kleding voor je kinderen te kiezen, zodat zij zich vrij kunnen bewegen.

Waarom wandelingen goed zijn voor kinderen

Tijdens een wandeling zijn kinderen niet alleen bezig met hun fysieke vaardigheden, maar leren ze ook te ontdekken, observeren en keuzes te maken. Ze leren over planten, dieren, natuurverschijnselen en ze krijgen waardering voor de natuur. Al snel zullen ze niet meer bang zijn voor insecten, kunnen ze omgaan met onverwachte situaties en worden ze weerbaar en nieuwsgierig. Tegelijkertijd kunnen ze tijdens een wandeling tijd doorbrengen met hun familie en vrienden.

Wat is een goed moment voor een eerste wandeling?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat een goed moment is voor een eerste wandeling met je kindje. Het beste moment is wanneer jij voelt dat je er klaar voor bent. Met de juiste voorbereiding is een geslaagde wandeling altijd mogelijk, ongeacht de leeftijd van je kindje. Er zijn zelfs moeders die hun kindje nog vóór hun eerste levensjaar meenemen voor een wandeling. Met jonge kinderen is het belangrijk om te investeren in een goede draagzak die zowel voor jou als voor je kleintje comfortabel is. We raden aan om te beginnen met korte en eenvoudige routes.

Geschikte kinderkleding voor wandelingen

Kinderkleding is heel belangrijk, aangezien deze invloed heeft op hoe kinderen hun eerste wandeling ervaren. Als kinderen de wandeling niet fijn vinden, willen ze de volgende keer misschien niet meer mee.

Temperatuurverschillen kunnen problemen opleveren als je in de bergen gaat wandelen. Het is daarom belangrijk dat kinderen verschillende lagen kleding dragen. Begin met een T-shirt met korte mouwen onder een tweede, warme laag. Het liefst is deze tweede laag wind- en waterproof. We raden ook aan dat kinderen een lange broek dragen, om krassen, splinters en andere irritaties te voorkomen. Vergeet niet om een hoed mee te nemen om je kindje tegen de zon te beschermen.

Dingen voor in je rugzak

Vergeet bij het inpakken van je rugzak niet om deze belangrijke dingen mee te nemen:

Flessen water
Lekkere tussendoortjes om kinderen te belonen op momenten waarop ze geen zin meer hebben
Antibacteriële/desinfecterende doekjes
Pleisters
Zonnebrandcrème
Pincet om splinters te verwijderen
Veiligheidsspelden (voor het geval kleding stukgaat tijdens de wandeling)
Zonnebril
Plastic zakjes voor afval

Wandelingen leuker maken voor kinderen

De eerste wandeling kan voor zowel kinderen als ouders een uitdaging zijn. Het idee van een bergtocht kan erg overweldigend zijn. Hier zijn enkele manieren om wandelingen leuker te maken:

Betrek kinderen bij het plannen. Kinderen zijn enthousiaster wanneer ze mogen meebeslissen en een paar taken mogen uitvoeren, zelfs als gaat het om eenvoudige zaken.

Vermijd het gebruik van het woord ‘wandeling’. Dit klinkt voor kinderen soms vermoeiend, zwaar of saai. Woorden als ‘avontuur’ of ‘missie’ klinken voor kinderen veel leuker.

Houd een speurtocht tijdens de wandeling. Maak een lijst met voorwerpen die jullie vóór het einde van de wandeling moeten vinden. Vink de gevonden voorwerpen af op de lijst.

Nog een manier om wandelingen leuker te maken, is om elk groepslid om de beurt de leider te laten zijn, dus ook de kinderen. De leider leidt de route, volgt de wegmarkeringen en zorgt ervoor dat iedereen tevreden is.

Geniet van het weer en ga in de buitenlucht op avontuur met je kleintje! Met de juiste voorbereiding kan elke wandeling met het gezin een manier zijn om tot rust te komen en je batterijen weer even op te laden!

VORIGE POST
VOLGENDE POST

Producten

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER

Volg ons op Instagram