De Kersttraditie

Met het begin van december van elke winter, voelen we ons gehuld in de innerlijke vreugde en opwinding van de winterfeestdagen. Deze maand is een maand van dankbaarheid, liefde en tijd doorgebracht met geliefden; alle kinderen worden “beloond” met speciale cadeautjes, onbeperkte liefde en aandacht. Onder de favorieten van de geschenken zijn het speelgoed, de gadgets in lijn met de nieuwste technologieën, de vrolijke kinderkleding, de interessante boeken en niet per se de laatste op de lijst, de snoepjes.

De hoogtepunt van de kerstperiode, ook wel de Geboorte van de Heer in het christendom. Jaarlijks gevierd op 25 december (of 7 januari volgens de Juliaanse kalender), Kerstmis is geleidelijk een groot internationaal feest geworden, gevierd door zowel christenen als niet-christenen. Geleidelijk, zijn gewoonten en tradities voor Kerstmis gevormd en aangepast, en werd deze geheel door het combineren van de bijdragen van verschillende culturen – de gewoonte van het versieren van de kerstboom is van Germaanse afkomst, de Kerstman droeg oorspronkelijk een groene pak Engeland en Nederland, en de melodieuze kerstliederen en de heerlijke gerechten specifiek aan de kerstdagen komen uit christelijke landen.

Wereldwijd kan het vieren van deze dag vele verschillende vormen aannemen – Wist je dat… In Mexico proberen de kinderen een piñata vol speelgoed en snoep te “halen”, en het zoeken naar een onderkomen door Jozef en Maria wordt opgevoerd door de lokale bevolking; In Brazilië is Kerstmis een geweldig levendig zomerfestival, dus gaat het gezin picknicken, genieten van het vuurwerk, en ’s avonds loopt mee

met de groep priesters die de kerstdienst om middernacht zal dienen; India vervangt de versierde kerstboom met mango- of bamboeboom, en alle huizen worden versierd met mangobladeren.

In sommige Europese culturen wordt Kerstmis voorafgegaan door enkele andere kleinere feesten; bijvoorbeeld, Sinterklaas, de heilige die snoep en fruit brengt aan de goede kinderen, of een roede aan de ondeugende kinderen, komt op 6 december van elk jaar aan. De traditie zegt dat alle kinderen de avond ervoor hun laarzen klaarmaken en polijsten, zodat Sinterklaas de cadeautjes op een veilige plek kan plaatsen.

Kerstmis wordt gevierd in de familie, naast de kerstboom, met overweldigende glimlachen en met de smakelijke aroma’s van de gerechten verspreid over een grote feesttafel. Sinds de Kerstavond wachten de kleintjes lustig op het moment dat de Kerstman cadeautjes onder de kerstboom zal brengen, en na lang wachten komt de dag van 25 december. Op deze dag, als ze vrolijk de vele cadeaus zullen uitpakken, kiezen de kinderen ofwel comfortabele kinderkleding te dragen, in specifieke kleuren – rood, groen, wit, zilver, goud – ofwel feestkleding, om het moment op een bepaalde manier te markeren.

Kerstmis is een bijzonder feest, en misschien daarom gaan de vakantiesfeer en kerstmis-energie, op spiritueel niveau, over van de grenzen van welk land dan ook.

Previous Post
Next Post

Leave a Reply