De voordelen van in het bos spelen

Kinderen zitten boordevol energie en lopen over van creativiteit. Hoe oud ze ook zijn, ze zijn er dol op om in de natuur te rennen en te spelen, waar ze van alles kunnen ontdekken. Een van de manieren om hun passie voor hun omgeving te voeden is door ze mee te nemen naar het bos.

Wat zijn de voordelen van activiteiten in het bos voor je kind?

Kinderen voelen zich comfortabeler bij het onvoorspelbare
Door in het bos te spelen tussen natuurlijke fenomenen, raken kinderen eraan gewend dat dingen veranderen. Hierdoor kunnen ze verandering makkelijker accepteren.

En als ze tijd in het bos doorbrengen en de flora en fauna van dit ecosysteem in zich opnemen, worden ze blootgesteld aan de kleine risico’s die het leven met zich meebrengt, wat ze over angsten heen helpt. Door buiten in het bos te zijn, kunnen kinderen makkelijker andere, onverwachte situaties accepteren, doordat hun gedrag op een assertieve manier vorm krijgt.

Misschien gaat het onverwacht regenen of komen ze kleine dieren tegen. Zo leren kinderen om te gaan met onverwachte situaties en ontwikkelen ze een eigen aanpassingsmechanisme.

In de natuur spelen neemt angsten weg
Omdat de natuur constant aan verandering onderhevig is, valt er voor kinderen altijd wat nieuws te leren. Hierdoor raken ze nooit verveeld en zijn er altijd nieuwe dingen om te leren en te ontdekken. Dit is goed voor kinderen die angstig zijn. De natuur zal ze goed doen!
De frisse lucht in combinatie met de geluiden van de natuur brengt kleintjes tot rust en helpt ze te ontspannen.

Concentratieproblemen worden verlicht
Aandachtstekortstoornissen komen steeds vaker voor, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Tijd in de natuur heeft hier een positieve invloed op. Kleintjes kunnen hun concentratie trainen door de processen en dingen om ze heen te observeren. Het bos is hier een perfecte plek voor.

Verbeterde creativiteit
Het bos is de ideale plek om de verbeeldingskracht van kinderen te stimuleren, aangezien alles waar de kinderen mee kunnen spelen een ‘open einde’ heeft. Deze open plek beschikt over veel elementen waardoor de verbeeldingskracht van kinderen vrij spel heeft. Ze kunnen verschillende spelletjes verzinnen waarbij ze op ontdekkingsreis gaan, maar ze kunnen de natuur ook rustig observeren.

Zo heeft elk kind, ongeacht het karakter, een eindeloze reeks middelen om de verbeeldingskracht te stimuleren.

Het kind wordt gestimuleerd om de natuur te respecteren
Tot slot is de liefde voor de natuur een van de dingen die worden aangewakkerd door in het bos te spelen. Door in deze omgeving te zijn, leren de kleintjes goed voor de natuur te zijn en planten en dieren te waarderen en te beschermen.

Als ze de verbintenis tussen planten, dieren en mensen zien, leren kinderen dat ze een belangrijke rol vervullen in het ecosysteem waar ze deel van uitmaken en dat ze er zorgvuldig mee om moeten gaan.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van waarom spelen in het bos goed is voor kinderen en hun ontwikkeling. Moedig jij je kind aan om in het bos te gaan spelen? Misschien kun je zelfs nog meer voordelen bedenken?

VORIGE POST
VOLGENDE POST

Producten