De winter lekkerheid: de traditionele zoeten walnootbrood

De winter feestdagen worden in de hele wereld begroet met uitgebreide maaltijden, ongelooflijk heerlijke gerechten, traditionele taarten, authentieke likeuren die de kerstsfeer bekronen met een aura van goed en liefde. Hetzelfde gebeurt op de Balkan. Op het hoofdkwartier van iELM, waar kinderkleding wordt gemaakt, zijn de gesprekken opgevoerd over het lekker eten dat wordt voorbereid voor de komst van de witte seizoenvieringen. Huisvrouwen kennen ouderwetse recepten, die van generatie op generatie zijn doorgegeven, die nooit falen, en waarvan de smaak ongelooflijk blijft na verloop van tijd!

We delen nu met jullie mee, onze lieve lezers, het recept van de zachte walnootbrood, met walnoten, lokum en cacao. Het wordt geserveerd als een smakelijk dessert of diner, met een glas warme melk en kaneel, vooral tijdens de feestdagen.

Om te beginnen heb je voor het deeg 1 kg meel nodig, 500 ml melk, 4 eieren, 250 g suiker, 50 g boter, 50 ml olie, 50 g verse gist, citroen- en sinaasappelschil, en een beetje zout. Voor de vulling zijn 250 gram gesneden lokum, 3 eetlepels cacao, 1 ampul rumgeur, 4 wit van eieren, 250 gr gemalen noot, 100 gram rozijnen en 150 gram suiker nodig. Hier en daar kan je het recept aanpassen aan je eigen zoete / zoute smaak.

Hoe werkt deze magie? Minstens één dag vóór het koken moeten alle ingrediënten op kamertemperatuur bewaard worden. Het deeg wordt gekneed met de gist, 1 eetlepel meel en 100 ml warme melk, en wordt gelaten op en warme plaats te groeien, totdat het verdubbelt in volume. Dan wordt de wit van de dooiers gescheiden; de dooiers worden gewreven met suiker en een druppel zout totdat ze wit worden. Voeg warme melk toe aan de dooiers en meng heel goed, voeg de rumgeur, citroen- en sinaasappel schil toe. Het meel wordt enkele keren gezeefd en vervolgens geplaatst in een grote pot. In het midden wordt er een stortplaats gemaakt, waar het deeg als de melk worden toegevoegd; kneden totdat de melk wordt opgenomen – er kunnen ook wat rozijnen gedrenkt in rum bestrooid worden. De olie en de hete boter over het deeg uitlekken totdat ze volledig opgenomen worden en het deeg niet langer plakkerig is. Bedek het deeg en laat het 45 minuten op een warme plek.

De volgende stap is het mengen van de wit en suiker, en het toevoegen van de cacao en de gemalen noot; alles van beneden op homogeniseren.

Het deeg wordt in twee verdeeld. Een deel van het deeg wordt op zijn beurt nog een keer verdeeld. Beide delen worden besprenkeld met het mengsel van cacao en noten, plus het lokum. Beide worden gerold en gevlochten. Hetzelfde wordt gedaan met de rest van het deeg. Leg de rollen vervolgens op het bakplaat, op bakpapier, en laat ze nog half uur staan. Ten slotte wordt het deeg ingevet met een ei, versierd met suiker en gaat het in de oven voor 45 minuten, totdat het bruin wordt. In het eerste half uur moet de ovendeur niet opengemaakt zijn.

Dit was het recept van de zoete walnootbrood. We weten dat het ingewikkeld lijkt, maar we, de iELM mensen, garanderen dat het resultaat heerlijk is, en je zal altijd terugdenken naar dit zoete feestbrood dat smelt in de mond!

Previous Post
Next Post

Leave a Reply