Een land vol traditie en gebruiken

De herfst – toen God besliste de bladeren van de bomen in gouden en parels te schilderen, zodat ze onze ziel en ogen verrukken,  en de schemering in paars met een intense oranje en roze, die verlegen over de aardelingen valt elke avond. Het begin van de herfst is niet alleen visueel, maar ook sensorisch, en wordt vooral ervaren door onze smaakpapillen.

We zijn gelukkig dat de IELM-productieactiviteiten plaatsvinden in één van de mooiste landen in Oost-Europa; dus ontdekken wij met elk voorbijgaande seizoen hoe geweldig en authentiek Roemenië is. Deze plek omhult ons in mysteries en tradities, het leert ons het leven te koesteren, het biedt ons een onuitputtelijke schoonheid, die we met toewijding en bewondering toepassen op alle creatieve processen van iELM.

De Roemenen behouden trots hun oudste gebruiken, en respecteren de opvolging en authenticiteit van de feesten in hun cultuur. We zijn nieuwsgierig en willen de diversiteit van deze aarde verkennen, dus hebben wij een beetje de belangrijkste herfsttradities van het Roemeense volk onderzocht.

De traditie van het oogsten van herfstoogsten zou ontstaan in Thracië, waar de voorouders van de Roemenen, de Daciërs, woonden. Dus, in de herfst vieren de dorpelingen: met grote vreugde de Oogstdag, met speciale rituelen de herfst-Equinox, vakkundig het plukken van de druiven en het voorbereiden van de druivenmost, en met verrukking de Transylvaanse truffeljacht.

Copyright & Photo Credit: Răzvan Voiculescu

Eind augustus zijn de bonen en enkele paddenstoelen rijp. Er volgen de tuinkomkommers, de aardappelen, de heerlijke appels, de peren, de kweeperen, de pruimen, de noten, de ui en de bloemkool. Maar september is voornamelijk het seizoen van de druiven en vervolgens van de prei. In oktober worden de kool, de pompoen (alleen na de rijp) en de vlierbloesem geoogst. Vlak voor winter, in november, hebben we de bessen. Het plukken van al deze vruchten en groenten betekent het oogsten van de fruit waarvoor de dorpelingen hebben in de lente en zomer gewerkt, het is een heel speciaal moment, gevierd door lokale festivals, beurzen, volksdansen, met een algemene staat van welzijn. Hier hebben kinderen nog steeds de kans om verse, seizoensgebonden groenten en fruit te eten, geteeld door kleine gemeenschappen van dorpelingen, die de opvolging van de seizoenen naleven.

Va oudsher, de Daciërs die in grotten op het huidige grondgebied van Roemenië leefden, en goede kenners waren van de zonnekalender, beoefenden bij de herfst-Equinox rituelen specifieke voor het gebied, met het oog op het temmen van de komende winter, en een rijk opvolgende jaar te hebben.

Het druivenplukken begint officieel op 14 september, en de eerste most van de herfst wordt gedaan door het breken van de druiven in een achtbaan. De wintertruffels worden gezocht van september tot december.

De traditie dwingt ons om te beginnen met regeneratie en introspectie, zodra de herfst aankomt.

Herfst – toen God besloot dast wij gelukkig zullen zijn.

Previous Post
Next Post

Leave a Reply