Hoe richt je de kamer van je kind in zodat het zo zelfstandig mogelijk wordt?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat onafhankelijkheid een belangrijke factor is in het leven van een kind en voor hun ontwikkeling. Als ouders weten we dat het een van onze belangrijkste taken is om ons kind te beschermen. Het is daarom helemaal niet gek als je het een lastige opgave vindt om je kind vanaf het begin zelfstandig te laten zijn.

Hier volgen enkele tips om de kamer van je kind stap voor stap zo in te richten dat het de vrijheid heeft om zich op een harmonieuze manier te ontwikkelen.

Zorg dat je kind overal bij kan

Voor volwassenen is het vanzelfsprekend dat alles op een bepaalde hoogte ligt en we overal bij kunnen, maar voor kinderen is dat anders. Alles om hen heen is hoog en het duurt lang voordat ze eindelijk lang genoeg zijn om zelf op die hoogte te komen.

De makkelijkste manier om alles toegankelijk te maken voor je kind, is om lage meubels te kiezen en om de paar spullen die ze in het begin gebruiken, gewoon op de grond te leggen.

Houd de inrichting simpel

Als het gaat om de inrichting van de kamer van je kind, hoef je geen binnenhuisarchitect in te huren. Eenvoud is het meest doeltreffend.

Kies lichte, heldere kleuren voor de muren, zodat je in de toekomst eventueel een persoonlijke touch kunt toevoegen door middel van schilderijen of foto’s. Gebruik alleen meubilair dat er echt moet staan, zoals een bed en een kledingkast. Verder hoort er natuurlijk ook wat speelgoed te liggen.

Slapen

Hoe oud je kind ook is, het bed is het middelpunt van de kamer. Voor jonge kinderen kun je de matras op de grond leggen. Leg geen kussens of knuffelbeesten bij een peuter, om ze ’s nachts veilig te houden. Naarmate je kind groter wordt, kun je er een laag bed neerzetten dat niet direct op de grond staat.

Het is belangrijk dat de matras overeenkomt met de lengte van je kind. Bij een hoog bed is het lastiger voor je kind om er zelf op te klimmen. Je kind is dan afhankelijk van volwassenen, ook al is het zijn of haar eigen kamer.

Spelen

Kinderen zijn dol op spelen. Het is de manier om hun fantasie de vrije loop te laten.

Als er genoeg ruimte voor is, leg dan een kleed op de vloer met speelgoed binnen handbereik op schappen of in manden. Voor baby’s kun je in plaats van speelgoed foto’s of tekeningen gebruiken om hun ogen en hersenen te trainen. Peuters hebben veel aan kinderboeken of houten speelgoed met een eenvoudig ontwerp.

Aankleden

Voor de derde belangrijke activiteit in een kinderkamer, namelijk het aan- en uitkleden, heb je niet veel nodig. Naarmate je kind ouder en handiger wordt, kan het zichzelf ermee redden.

In dit deel van de kamer kun je een lage kast neerzetten, zodat je kind er makkelijk iets uit kan pakken. Dit kan een kast met een hanggedeelte zijn, of met laden die je kind makkelijk open en dicht kan schuiven. De kleding in deze kast moet makkelijk aan te trekken zijn en geschikt zijn voor het seizoen. Veel ouders kiezen voor kinderoveralls, omdat je met één kledingstuk een hele outfit hebt, ze makkelijk aan te trekken zijn en ook nog eens lekker zitten.

Je kleintje zal dat gevoel van onafhankelijkheid elke dag geweldig vinden, zelfs als jij degene bent die de kleding klaarlegt.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je een passpiegel aan de muur hangen. Dit helpt kinderen zelfverzekerder te worden en zo kunnen ze oefenen met dingen zoals hun haren borstelen.

VORIGE POST
VOLGENDE POST

Producten