In de voetsporen van een Hongaars-Indische familie van adellijke afkomst uit Transsylvanië

Hallo, lieve september, wij wachtten op jou, zodat je de herfst schildert met je ongelooflijke kleurenpalet!

Kom op, pak je rugzak, geen tijd voor uitleg!

We gaan naar het Zabola-domein, het Mikes kasteel, in het hart van de adembenemende en nu al bekende Transsylvanië, waar we niet op zoek naar Dracula gaan, maar willen ontspannen ergens in het midden van de wildernis, omringd door de natuur en vaak door een heldere stilte. Wij geloven dat dit één van onze belangrijkste inspiratiebronnen is, voor alle iELM-kleding: aanwezig zijn en attent zijn op alles wat ons omringt; soms komt de inspiratie zomaar, als je op de juiste plek bent. We hebben enkele van deze fantastische plaatsen gevonden en we willen ze niet geheim houden! We zullen zeker de IELM-reizen en –introspectie met jullie delen.

Het dorpje Zăbala, waar het onroerend goed zich bevindt, ligt slechts 230 km buiten Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Na een weggetje in de bergen, is de autorit naar het kasteel spectaculair en zeer authentiek – voor de ogen komen schaapskudden die de weg oversteken, koeien aan het grazen op de weiden in de buurt, gekleurde huizen, het traditionele Transsylvaanse erfgoed, hier en daar gegroepeerd – de huizen van kleine gemeenschappen van Hongaarse oorsprong. Het verhaal begon toen een Hongaarse gravin uit Transsylvanië trouwde met een voorname Indiase Chowdhury.

Een grote poort verwelkomt alle gasten die bij het domein aankomen. Vanaf nu worden sprookjes een levende en heerlijke realiteit, en komen ze tot leven bij elke stap. Het enorme park strekt zich uit tot de heuvels en daarbuiten, in het bos, en op het domein zijn herenhuizen voor de bezoekers verspreid.

Als jullie vergeten hebben jullie gedachten, zorgen of problemen bij de ingang achter te laten, maken jullie geen zorgen, deze plek zal jullie doen vergeten en jullie laten onderdompelen in een recreatieoase.

Jullie kunnen gaan liggen op de ligbedden in de zachte zon, met uitzicht op de vijver, of het grote meer en het kleine eiland op het meer gaan ontdekken, alle herenhuizen met hun verbazingwekkende kamers gaan bezoeken, een fiets nemen en gaan fietsen langs het meer, de heuvel naar het bos gaan beklimmen en het houten paviljoen en de sauna in het bos gaan onderzoeken, over de platgetreden paden en de verborgen paden gaan lopen, of gewoon het landschap bewonderen, paarden en schapen ontmoeten, paard gaan rijden, de schone lucht van het bos inademen, jullie lievelingsboek gaan lezen op een deken in het midden van het bos. Dit alles is geen deel van een complexe droom, maar echte activiteiten op het Zabola-domein.

Het diner wordt geserveerd in de oude stallen, bij kaarslicht. Heerlijk eten en kwaliteitsmuziek maken deel van het gewone menu. Voordat jullie naar bed gaan, moeten jullie de gelegenheid niet missen om een kop warme thee onder een van de patio-bogen te drinken, terwijl jullie luisteren naar de krekels en diep in de duisternis van de nacht kijken!

Een nachtwandeling langs de paden leidend naar het Autohuis, alles door duisternis bedekt. De piepende trap op, door de gang lopen, en naar de laatste kamer links: de Rode Kamer. Jullie avond gaat door met een goed boek in de badkuip gebladerd, met een comfortabel vuur in de open haard en met de betoverende muziek van Debussy, Arabesque no. 1 en nr. 2 op de achtergrond.

Het universum was ons gunstig tijdens het verblijf bij het Zabola-domeni, nietwaar? Met verhelderde geest, vol inspiratie, kunnen we terugkeren naar dromen en verbeelding, naar tekeningen en schetsen, naar knippen en naaien kleine unieke en prachtige stukken van iELM-kleding.

Plekken als Mikes kasteel, niet ver van de IELM-fabriek (ongeveer 190 km op een heel pittoreske weg) die de ziel vullen met goede energie, die de creatieve geest voedt met nieuwe ideeën, die een onvoorwaardelijke liefde voor de natuur vergroten, die met ze nieuwe ontdekkingen en verkenningen meebrengen van zowel onze uiterlijke en innerlijke wereld – deze plekken moeten hoog staan op onze lijst van herfstactiviteiten.

Een laatste zoete en lekker tip voor de terugreis: een pauze nemen bij Ozun (Hongaars: Uzon) en de beroemde Kürtőskalács-specerij kopen, een suikergoed dat specifiek Hongaars is.

Previous Post
Next Post

Leave a Reply