Kook met de kleine. Kleed hem in geschikte kinderkleding aan en doe Montessori-activiteiten

Wanneer je een Montessori-kleuterschool of school binnengaat, heb je waarschijnlijk gemerkt dat veel van het lesmateriaal op miniatuurversies lijkt van ons keukengerei. Dit type onderwijs richt zich op het aanleren van praktische vaardigheden vanaf jonge leeftijd. Het doel is dat het kind leert zijn bewegingen te coördineren en onafhankelijk te worden.

‘Help het kind nooit met een taak waarvan hij denkt dat hij het alleen kan’, luidt het advies van Mara Montesorri, waardoor zich dit onderwijssysteem laat leiden.

Maak je geen zorgen, als hij vies wordt! Je kunt kiezen voor kinderkleding die is gemaakt om de afdruk te dragen van de leuke dingen die de kleintjes hebben ondernomen. Een hoogwaardig wasmiddel en een wasmachine zullen eventuele keukenincidenten direct oplossen. Kies kleding van biologisch katoen voor dergelijke activiteiten, omdat ze beter bestand zijn tegen wassen en veel zachter zijn dan kleding die wordt gemaakt door de massalanbouw.

Hier zijn enkele ideeën van Montessori-activiteiten die de onafhankelijkheid, de cognitieve en sensorische capaciteiten van de kleine zullen ontwikkelen:

Montessori-activiteiten voor baby’s onder de één jaar

Op deze leeftijd voelt het kind zich aangetrokken tot de zintuiglijke kant, dus tot alles wat geluid, kleur, beweging betekent. Laat hem de ingrediënten zien, ruiken of proeven waarmee je het eten klaarmaakt. Een hoge stoel of een leertoren helpt hem alles wat je doet nauwkeurig te observeren.

Leg hem alle stappen van het recept uit en laat hem je helpen met kleine taken zoals het wassen van groenten of bladeren. Vergeet niet om hem in gemakkelijk te reinigen babykleding aan te kleden.

Montessori-activiteiten voor kinderen van 1-2 jaar oud

Je kind coördineert zijn bewegingen veel beter. Je kunt hem vragen om je te helpen met het schoonmaken van fruit (bananen zijn een goed idee), de groenten in blokjes te snijden (gebruik een speciaal mes voor kinderen) of het deeg te kneden.

Nu is het ook een goed idee om hem te laten zien hoe de tafel wordt gedekt en hem te vragen deze taak over te nemen. Je zult zien dat hij zich belangrijk en nuttig zal voelen!

Als je met het kind in de keuken bent, en hij interesse heeft in het afwas doen, laat hem dan langzaam zien hoe hij een pot moet wassen en laat hem dan een bord, een mok of een ander voorwerp wassen. Omdat het nog in de beginfase mogelijk is dat hij nat  wordt, kun je hem in waterdichte kinderkleding aankleden.

Montessori-activiteiten voor kinderen van 2-3 jaar oud

Vanaf 2 jaar kan de kleine kok een betrouwbare hulp in de keuken worden. Je kunt hem de bereiding van kookingrediënten delegeren, zoals:

  • het schillen van knoflook of uien;
  • de slablaadjes breken en hen met dressing mengen;
  • schrapen van kaas;
  • het persen van citrusvruchten.

Kleed hem in comfortabele kinderkleding aan, waarin hij zich vrij kan bewegen. Je kunt enkele leuke versies vinden, van zacht biologisch katoen.

Na 3 jaar kunt u samen beginnen met het bereiden van eenvoudige recepten: koekjes, taarten, ijs, enz. Wie weet, misschien draag je aan de culinaire opvoeding bij van de toekomstige Jamie Oliver!

 

Foto: 30somethingmamma

 

Previous Post
Next Post

Leave a Reply