Mooie houding en een gezonde kolom – yoga voor kinderen

Over yoga sprak mens waarschijnlijk voor de eerste keer zo`n 5000 jaar geleden; het is gedefinieerd als een combinatie van oefeningen en meditatie. Buiten India, de geboorteplaats van deze traditionele hindoeïstische school, is yoga voornamelijk gecorreleerd met de beoefening van bepaalde houdingen (asana’s), opgenomen in Hatha Yoga.

Over de laatste jaren heeft yoga de voordelen aangetoond ook in de kinderenwereld. Steeds meer ouders merkten hoe beter kinderen zich voelen na yogapraktijk. In sommige landen is yoga voor kinderen opgenomen in het schoolcurriculum.

De kleding voor een yogales is lichtgewicht. Kinderen zullen worden gekleed met comfortabele kleding en die enkele essentiële bewegingen toelaten: de katoen ketelpakken zijn een goed idee, omdat ze genoeg ruimte bieden voor de flexibiliteit van het kind. Het instrumentarium voor yoga telt slechts één basiselement: de yogamat, met een goede grip en een zacht oppervlak en niet stijf.

De duur van een yogales varieert tussen 45 minuten tot 2-3 of zelfs meer uren, afhankelijk van het yoginiveau of de voorkeuren. Yoga voor kinderen wordt altijd beoefend in aanwezigheid van een instructeur die de houding kan corrigeren of die ondersteuning, advies, en evenwichtshulp kan bieden.

Yoga verbetert aanzienlijk de houding van het kind. De kolom wordt gemakkelijker gewend aan de rechte positie dat normaal is. Door regelmatige praktijk kan vervorming van de kolom worden voorgekomen. De fysieke vaardigheden zijn ook sterk verbeterd, want de yogahoudingen zijn gebaseerd op de weerstand van het lichaam. Studies hebben aangetoond dat yoga voor kinderen bijdraagt aan hun emotionele evenwicht en aan goede academische prestaties. Yoga kan de oplossing zijn ook in meer gecompliceerde gevallen, bijvoorbeeld bij kinderen met angst, autisme, verschillende stoornissen, schizofrenie. Ook voor kinderen met ADHD kan yoga het pad zijn naar een bijna normaal gedrag.

Door het aanmoedigen van de kinderen om yoga te beoefenen, ondersteunen de ouders hun zonen of dochters om hun concentratievermogen te ontwikkelen, hun eigen krachten te vertrouwen, hun lichaamscoördinatie te verfijnen , en de verbinding tussen de geest en het lichaam te versterken; deze zijn allemaal buitengewoon nuttig zijn voor de toekomst van de kleintjes. Het kiezen van gereedschap voor de yogales kan een activiteit zijn samen met kinderen: welke kinderkleding is het liefste en meest geschikte voor de yogales van vandaag?

Hebben wij je overtuigd? Ben je klaar dat je kleintje deelneemt aan de eerste yogales?

Previous Post
Next Post

Leave a Reply