Wat is GOTS-certificering en waarom is het belangrijk voor de garderobe van jouw gezin?

Consumenten zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan letten op de producten die ze gebruiken. Of het nu om de ingrediënten in onze dagelijkse voeding gaat of de materialen waaruit de kleding die we dragen gemaakt zijn, zijn we ons allemaal gaan realiseren dat onze dagelijkse keuzes zowel onze gezondheid, als het milieu en de toekomst van kinderen beïnvloeden.

 

Niet lang geleden ging het nieuws over Greta Thunberg de wereld rond. Of je het er nu mee eens bent of niet, kan je het alarm niet negeren over het tempo waarin onze middelen worden vernietigd door onze onvoorzichtigheid tegenover het milieu.

 

Net zoals je ervoor zorgt dat het voedsel dat je voor jouw gezin kookt van de hoogste kwaliteit is, is het belangrijk om na te denken over de kleding voor jouw kinderen en jouw gezin in het algemeen. Je keuzes hebben niet alleen impact op het milieu, maar ook op de gezondheid van iedereen.

 

De huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam, heeft een verbazingwekkend vermogen om de stoffen op te nemen waarmee het in contact komt. De huid van kinderen is veel dunner en gevoeliger dan die van volwassenen, met een veel hogere permeabiliteit. Chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van kinderkleding, of het nu pesticiden of verven zijn, komen in contact met hun huid en kunnen zelfs in de bloedbaan terechtkomen. Daarom is het erg belangrijk om voorzichtig te zijn met de kinderkleding die we kopen.

 

Is het voldoende om kinderkleding uit biologisch katoen te kiezen?

 

Tegenwoordig verschijnen in het aanbod van grote retailers steeds vaker biologische of milieuvriendelijke katoenproducten. Is er een etiket omtrent het gebruik van organische vezels voldoende om de kwaliteit en een lage impact op het milieu te garanderen, of is er meer nodig?

 

Veel van de kleding die als biologisch is geëtiketteerd, bevat slechts een bepaald percentage vezels afkomstig van biologische landbouw. Bij gebrek aan andere certificeringen, kan je niet weten of het hele proces van vezelverwerking veilig is (verven, bleken met chloor, enz.).

 

Hoe weet ik of de door me gekozene kinderkleding veilig is?

 

De enige manier om zeker te zijn dat het hele productieproces, van teelt tot afwerking, aan de hoogste eisen voldoet, is door de certificeringen van het respectievelijk product te controleren.

 

De best beoordeelde kledingcertificeringen zijn Oeko-Tex en GOTS

 

Oeko-Tex verzekert de consument dat het kledingstuk in kwestie geen risico vormt voor de menselijke gezondheid. De lijst met stoffen die Oeko-Tex test, is vergelijkbaar met die op de GOTS-lijst. Oeko-Tex richt zich echter alleen op het eindproduct en volgt niet alle productiestappen. Oeko-Tex vereist ook niet dat de gebruikte vezels afkomstig zijn van biologische landbouw.

 

 

Wat betekent de GOTS-certificering?

 

De enige certificering die alle productiestadia van een kledingstuk (van het planten tot het eindproduct) verifieert, is GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS is een van de moeilijkst te verkrijgen certificeringen, omdat het zich op absoluut elke stap van het productieproces richt en het milieu, de werknemers en de eindgebruiker wenst te beschermen.

 

Controles voor deze certificering omvatten zaadtesten, het proces van katoenoogst, de wijze waarop de vezelextractie en verwerking plaatsvinden, evenals het weven, verven en snijden ervan. GOTS controleert ook de omstandigheden waarin de werknemers werken, de naleving van hun rechten en de verzekering van een salaris dat aan de wettelijke bepalingen voldoet.

 

Kortom, GOTS is de hoogste certificering die een biologisch kledingproduct kan behalen.

 

Kenmerken van de kledingstukken / van het vervaardigingsproces Materialen vervaardigd uit organische vezels, maar normaal verwerkt GOTS-gecertificeerde materialen
Er worden alleen organische vezels gebruikt JA JA
Ze zijn niet behandeld met milieuschadelijke chemicaliën NEEN JA
Het bij de behandeling gebruikte water werd behandeld voordat het in het milieu terechtkwam NEEN JA
Werknemers worden correct betaald en werken in optimale omstandigheden. NEEN JA

 

 

Waarom is het belangrijk om de etiketten van de kinderkleding die ik koop te controleren?

 

Of je nu kleding voor je kinderen of zelfs voor jezelf wilt kopen, is het belangrijk om een paar dingen te bedenken voordat je aan de kasier aankomt (of aan de check-out van de online winkel) en voor het product betaalt:

 

  • Hoe beïnvloedt dit mijn gezondheid en die van mijn familie? Weet ik zeker dat hetj niet is behandeld met gevaarlijke chemicaliën?
  • Hoe comfortabel en duurzaam zal dat product zijn? Zal ik het meerdere keren dragen? Biologisch katoen is aanzienlijk zachter en comfortabeler dan die van industriële productie en het materiaal is na verloop van tijd veel beter bestand, zelfs als het herhaaldelijk wordt gewassen.
  • Hoe is dit kledingstuk gemaakt? Welke impact heeft mijn keuze op het milieu en de werknemers in de industrie?

 

 

Het is tijd voor ieder van ons om verantwoordelijke en bewuste keuzes te maken en niet alleen voor onszelf te zorgen, maar ook voor de planeet en onze medemensen.

 

Daarom zijn alle katoenen kleding voor kinderen van iELM, of het nu jurken, overalls voor interieur, blouses of hoeden zijn, GOTS-gecertificeerd en zorgvuldig bewerkt in een lichte en luchtige werkplaats. Je kunt ze allemaal zien in onze online kinderkledingwinkel!

Previous Post
Next Post

Leave a Reply