We gaan weer terug naar school: hoe je je kleintje er goed op kunt voorbereiden

Voor kinderen gaat het begin van het nieuwe schooljaar gepaard met allerhande gevoelens. Aan de ene kant komt de zomer tot een eind en komen er weer allerlei nieuwe verantwoordelijkheden bij, maar aan de andere kant kunnen kindjes hun vrienden weer zien. Om te voorkomen dat je kindje overweldigd raakt, kun je hem of haar op voorhand al voorbereiden.

Soms uiten kleintjes hun angsten niet door erover te praten. Ga dus op zoek naar tekenen die aangeven hoe ze zich voelen: als ze meer aandacht nodig hebben dan normaal, als hun slaappatroon verandert, als ze gauw geïrriteerd raken, als ze zich niet kunnen concentreren of als ze om vreemde redenen beginnen te huilen kan dat betekenen dat ze angstig zijn.

We hebben enkele tips om het voor je kindje eenvoudiger te maken om weer terug naar school te gaan:

Praat met je kind

De eerste stap is om te achterhalen hoe je kindje zich voelt bij de start van het nieuwe schooljaar. Zorg ervoor dat je kindje weet dat je altijd voor hem of haar klaarstaat. Het is belangrijk dat je kindje zich niet bezwaard voelt om met jou te praten over klasgenootjes, leraren en lessen.

Laat je kindje weten dat het altijd met jou kan praten over twijfels, angsten of andere vervelende gevoelens. Wees geduldig, begripvol en bemoedigend. Als je weet hoe je kindje zich echt voelt, weet jij beter wat je als ouder moet doen. Als je kleintje vragen heeft waar jij geen antwoord op hebt, ga dan niet raden. Gebruik de kans om samen tot antwoorden te komen.

Indien mogelijk kun je overwegen om de eerste week van school vrij te nemen van je werk, zodat je je kleintje kunt helpen te wennen aan de nieuwe routine.

Hersentraining

Sommige kennis en vaardigheden die kinderen op school gebruiken, gebruiken ze in de zomerperiode veel minder. Help hen weer terug in de schoolroutine te komen door in de dagelijkse routine activiteiten te introduceren waarbij wordt gewerkt aan hun concentratievermogen, geheugen en aandachtspanne.

Door te lezen kun je kindjes heel effectief stimuleren. 1 tot 2 weken voordat school begint, lezen jullie samen elke dag boekjes. Om het logisch denkvermogen en de verbeelding te prikkelen, stel je je kind vragen over wat er in de verhalen gebeurt.
Als je kind al wat ouder is, probeer je te achterhalen welke boeken in het nieuwe schooljaar worden behandeld. Zorg dat je samen met je kindje alvast ontdekt wat er allemaal in de boeken staat; zo heeft hij of zij meer vertrouwen in de les.

Pas de slaaproutine aan

Bepaal redelijke tijden om naar bed te gaan en op te staan zodat je kleintje went aan de routine. Op deze manier wordt de overgang makkelijker en krijgt je kind voldoende rust. Kinderen tot 12 jaar hebben elke nacht nog zo’n 10 tot 11 uur slaap nodig.

Met voldoende rust kan je kind zich beter concentreren, onthoudt je kind meer en is je kind creatiever. Als je kleintje moeite heeft om in slaap te vallen, doe je voor het slapengaan nog een ontspannende activiteit. Neem bijvoorbeeld een warm bad of luister naar rustgevende muziek.

Laat je kleintje de spulletjes kiezen

Plan een dag in om samen te gaan winkelen. Geef je kind opties die binnen jouw budget vallen, maar laat je kind de keuzes maken. Als je kind zelf spulletjes mag kiezen, worden de spullen met meer plezier gebruikt én werkt je kind alvast aan diens planningsvaardigheden. We raden je aan om dit ruim op tijd te doen, zodat je kind alles op tijd heeft.

En voor wat betreft de kinderkleding, kies je kleding die je kind eenvoudig zelf kan aantrekken. In deze tijd van social distancing mogen ouders niet mee de schoolgebouwen of de opvang in om te helpen met omkleden, dus handige kleding is van groot belang.

Creëer een ruimte en een planning voor het studeren

Hoe oud je kind ook is, aan het begin van elk nieuw schooljaar moet de studeerruimte opnieuw worden ingedeeld en ingericht op basis van de behoeften. De ruimte moet interesse en creativiteit opwekken en zorgen voor een goede concentratie.

Bij het herinrichten van de ruimte voor je kleintje houd je rekening met de volgende aspecten: de gewenste kleuren, het bureau, de stoel, de verlichting en de opbergruimte.

Sommige kinderen kunnen niet wachten en anderen zijn angstig. Hoe je kindje ook tegen het begin van het nieuwe schooljaar aankijkt: plan wat tijd in om de zomervakantie goed te laten overlopen in de drukke schooldagen.

VORIGE POST
VOLGENDE POST

Producten