Meestal beschouwen we spelen voor kinderen als een leuke, ontspannende bezigheid. Dit klopt helemaal, maar spelen is ook een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je kindje. Tijdens het spelen leert je kindje belangrijke vaardigheden.
Waarom is spelen zo belangrijk?
Door te spelen ontdekken kinderen hun omgeving, de relaties tussen mensen en oefenen ze door middel van het imiteren van volwassenen. Om je kindje een zo goed mogelijke opvoeding te geven en sociale vaardigheden te leren, is het belangrijk om je kindje zoveel mogelijk vrije speeltijd te bieden, vooral tijdens de peuterjaren.
De fysieke voordelen van spelen
Door te spelen, rennen en fietsen kunnen kinderen hun energie kwijt. Hierdoor leren ze ook om hun lichaam te coördineren, risico’s in te schatten en abstracte concepten te begrijpen, zoals het beoordelen van oorzaak en gevolg. Om te profiteren van de voordelen die spelen biedt, moeten kinderen comfortabele kleding dragen die voldoende beweegvrijheid biedt. Laat de spijkerbroeken, chique jurkjes en stijlvolle schoenen maar achterwege. Kies voor comfortabele en functionele kinderkleding. Uit biologisch oogpunt heeft de mens al van jongs af aan fysieke inspanning nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.
Het evenwichtsorgaan zorgt voor ons evenwicht en ruimtelijke oriëntatie. Het evenwichtsorgaan ontwikkelt zich doordat we op allerlei verschillende manieren lichaamsbewegingen maken. Deze lichaamsbewegingen worden gemaakt tijdens het spelen: rennen, springen, klimmen en koprollen. Voor ons lijkt dit misschien vermoeiend, maar deze manieren van spelen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan van je kindje.
Tegenwoordig zitten veel kinderen stil. Ze kijken tekenfilmpjes op een tablet of televisie of zitten in de schoolbanken. Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen een gebrek aan lichaamsbeweging en evenwichtsproblemen bij kinderen.
Een gebrek aan lichaamsbeweging heeft invloed op het evenwichtsorgaan en op het algemene uithoudingsvermogen van kinderen.
Rusteloosheid bij kinderen wordt vaak onterecht toegewijd aan ADHD, maar dit is eigenlijk een gevolg van gebrek aan lichaamsbeweging. Het lijkt erop dat we ons tegenwoordig vooral richten op schoolprestaties, waarbij we vergeten dat de ontwikkeling van het menselijk lichaam ook aandacht vereist.
De sociale voordelen van spelen
Zodra jonge dieren leren lopen zijn ze vrijwel voortdurend bezig met spelen. Zo leren ze om samen te werken, samen te leven en sociale hiërarchieën op te bouwen. Ze testen hun reactiesnelheid, aandacht en coördinatie. Jonge kinderen moeten hetzelfde leren, zodat ze op latere leeftijd goede sociale vaardigheden hebben.
Vroeger speelden kinderen zonder toezicht van ouders. Schooldagen waren korter en er waren vrijwel geen buitenschoolse activiteiten. We herinneren ons allemaal de zorgeloze tijd waarin we met de kinderen uit de buurt speelden.
Die tijd heeft ons niet alleen mooie herinneringen gebracht, maar heeft ons ook geleerd hoe we met elkaar moeten omgaan. We besloten in overleg wie de keeper was, leerden om zelf ruzies op te lossen en wanneer we om hulp moesten vragen.
Tijdens het vrij spelen hebben kinderen volledige controle over hun leven en kunnen ze hun eigen beslissingen nemen. Om onafhankelijke volwassenen te worden, hebben kinderen de mogelijkheid nodig om deze vaardigheden te oefenen.
We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Er is meer voor nodig dan alleen goede schoolprestaties om kinderen klaar te stomen voor het volwassen leven. Vrij spelen is net zo belangrijk als school.
Zorg ervoor dat je kindje minstens 2 uur per dag kan buitenspelen. Geef buitenspelen voorrang op schoolgerelateerde activiteiten. Gebruik comfortabele kleding en laat je kindje ontdekken, klimmen en vies worden.
Hoe zorg je ervoor dat je je kindje genoeg tijd geeft om te spelen?