Winter is een geweldig seizoen voor kinderen. Ze kunnen veel activiteiten doen, van binnenshuis spelen en het gezellig hebben met een kop thee, tot het bouwen van sneeuwmannen en sneeuwbalgevechten hebben in het gure, koude weer.
Hoewel het misschien heel leuk is voor hen, kan het soms wat uitdagend zijn voor ouders. Zij willen hun kinderen beschermen tegen elk mogelijk gevaar, en koud weer is daar één van.
Een van de eenvoudigste en meest efficiënte manieren om ze te beschermen, is het layeren van kinderkleding terwijl je ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur goed is.
Wat is layering?
Het idee van het layeren van kinderkleding bestaat uit het toevoegen van meerdere lagen van meerdere materialen. Deze zijn bedoeld om de lichaamswarmte te behouden en kinderen de vrijheid te geven kleding uit te trekken wanneer ze het te warm hebben.
Waarom zou ik de kleding van mijn kind moeten layeren?
Het is gebleken dat deze manier om je kinderen aan te kleden veel voordelen heeft. Door de correcte materialen en kleding te gebruiken, kun je de lichaamswarmte ‘vangen’ en ervoor zorgen dat de kledingstukken geen lichaamsvocht absorberen en daarom nat worden.
De beste manier om kinderkleding te layeren
Iedereen houdt van sandwiches! Maar wie had gedacht dat je een kind zo kunt aankleden zoals je een sandwich maakt? Ja, dat heb je goed gelezen.
De beste en eenvoudigste manier om te layeren is door een ‘sandwich’-structuur te maken. Deze bestaat uit drie lagen, en je kunt de kledingstukken mixen en matchen afhankelijk van het weer.
De basislaag
Deze bestaat uit de allereerste stukken kinderkleding die je je kind aantrekt. Naast ondergoed, hoort de eerste laag te bestaan uit dunne kleding die het kleintje lekker ingepakt houdt. Een T-shirt of dunne romper klaart de klus, samen met een legging. Deze kleding belemmert de bewegingsvrijheid bovendien niet.
Het wordt aanbevolen om geen katoen te gebruiken voor de basislaag, aangezien dit materiaal beter geschikt is voor warmere weersomstandigheden. Katoen absorbeert vocht en wordt misschien vochtig, waardoor je kind eventueel ongewild de griep krijgt. Daarom is de basislaag één van de belangrijkste wanneer je je kind aankleedt.
De middelste laag
Als we het echter hebben over de middelste laag, is er meer ruimte voor improvisatie. De belangrijkste richtlijn die je moet volgen is dat je kind een dikke middelste laag nodig heeft, om de lichaamswarmte in contact te laten blijven met de eerste kledinglaag, welke we al hebben besproken. Denk eraan: hoe dikker, hoe warmer!
Een paar voorbeelden van kinderkleding die geschikt is voor de middelste laag, zijn dikke jassen of fleecejassen, en wat betreft de broek is een fleecebroek prima.
De buitenste laag
Deze laag, die door veel ouders als ‘de belangrijkste’ wordt gezien, bestaat bij voorkeur uit een wind- en waterbestendige jumpsuit. Dit is bevorderlijk, omdat de buitenste laag de andere twee lagen hoort te beschermen van weersinvloeden zoals regen en sneeuw.
Het is noodzakelijk dat de buitenste laag ook bestaat uit flexibele kinderkleding, die het lichaam en de bewegingsvrijheid van het kind niet belemmert.
Een aantal geschikte kledingstukken voor de buitenste laag zijn waterbestendige jassen, broeken of bodysuits, fleecekleding, en wollen kleding.
Nu je de layering in ‘sandwich-stijl’ kent, kun je je kindje met een gerust hart naar buiten laten gaan… hij of zij krijgt het zeker niet koud!